Czy drewno w kuchni to dobry pomysł?

Jeśli marzysz o pięknej kuchni i chcesz, żeby to wyjątkowe wnętrze było przytulne oraz ciepłe, podłoga z drewna to naturalne rozwiązanie. Zastanawiasz się, czy taki materiał poradzi sobie w pomieszczeniu narażonym na wilgoć i zabrudzenia? Pora rozwiać wątpliwości dotyczące podłogi i sprawdzić, czy rzeczywiście drewno sprawdzi się w Twoim domu.

Od kilku lat drewno, obecne w salonach wielu domów, pewnym i stylowym krokiem wkracza odważnie nie tylko do łazienek, ale również na podłogi kuchenne.

Przekonaj się, które gatunki wybrać oraz jak dbać o drewno, żeby zachowało swój wygląd i właściwości na lata.

Drewno w kuchni – stylowe wykończenie w całym domu

Położenie płytek ceramicznych w kuchni to wygodne rozwiązanie, ponieważ łatwo utrzymać gres w czystości. Jednak w przypadku kuchni otwartej na pokój dzienny, w którym leży parkiet lub podłoga z drewnianych desek, wprowadza się w ten sposób nie zawsze estetyczny wizualny podział pomieszczeń. Stworzenie kuchni np. w stylu rustykalnym z podłogą z płytek może być wyzwaniem dla niejednego projektanta wnętrz. Podobnie jak w przypadku skandynawskich aranżacji, które kłócą się ze sterylnym chłodem ceramiki.

Za wyborem takiego materiału na podłogę jak drewno przemawia nie tylko potrzeba spójnej aranżacji całego domu, lecz także właściwości przekonujące o niepodważalnych zaletach drewna – od niezwykłej urody i różnorodnych wybarwień przez trwałość, niepowtarzalny styl, jak również odporność na działanie czynników zewnętrznych.

Czy drewno w kuchni to dobry pomysł?

Egzotyczne czy rodzime gatunki – jakie drewno sprawdzi się na podłogę kuchni?

Najlepsze na kuchenną posadzkę będzie drewno twarde i odporne na zarysowania, pozbawione sęków, które mogą wypadać pod wpływem wilgoci lub intensywnego użytkowania, oraz jednolite w kolorze. Najlepsze właściwości mają deski z litego drewna. Można również rozważyć położenie w kuchni paneli podłogowych. Owszem – nie dadzą one takiego efektu wizualnego jak drewno, ale są z pewnością bardziej ekonomiczną alternatywą niż naturalne drewno.

Decydując się na drewniane deski na podłogę, wybieraj twarde drewna jak polski dąb, buk, klon lub jawor. Do dyspozycji jest również wiele egzotycznych gatunków, chociażby indonezyjski merbau o ciepłych kolorach – od brązu do pomarańczowego – amerykańska jatoba, afrykański doussie lub badi, brazylijskie ipe oraz ajaztycki kempas.

Jeśli obawiasz się o widoczność zabrudzeń na podłodze w kuchni, zarysowań lub kurzu, wybierz deski z drewna o jasnej barwie.

Jakie drewno sprawdzi się na podłogę kuchni?

Drewniana podłoga w kuchni – jak ją pielęgnować?

W przypadku montażu desek z litego drewna koniecznie należy zabezpieczyć je preparatem do uszczelniania krawędzi tak, by nie dostała się pod nie woda, która mogłaby wypaczyć deski. Natomiast wybierając między drewnem olejowanym a lakierowanym, warto zdecydować się na to pierwsze. Dlaczego? Drewno olejowane naturalnym olejem jest bardziej odporne na intensywne użytkowanie i wilgoć, której w kuchni nie brakuje. Ponadto olej, wnikając w deski, nadaje im aksamitnego wyglądu, zabezpiecza przed plamami z wody i nie zatyka przy tym porów drewna, czyli pozwala mu swobodnie oddychać. Podłoga z drewna olejowanego nie elektryzuje się i nie przyciąga nadmiernie kurzu.

Czy warto wybrać drewnianą podłogę do kuchni?