Strona główna >> Zainspiruj się - lista artykułów >> Proste sposoby na wyciszenie mieszkania

Proste sposoby na wyciszenie mieszkania

2017-04-07 09:01

Docierający zewsząd hałas to jedna z największych bolączek współczesnego człowieka. Dlatego też od mieszkania oczekuje się tego, że zapewni ono strefę wolną od zgiełku biura i miasta. Niestety nie zawsze tak jest. Poznaj kilka prostych sposobów na to, jak przywrócić spokój w mieszkaniu.
 
Pomimo tego, że według przepisów poziom hałasu w pomieszczeniu mieszkalnym nie powinien w ciągu dnia przekraczać 40 decybeli, to w wielu przypadkach konieczne jest zapewnienie Twoim czterem kątom dodatkowej ochrony przed hałasem. Przynajmniej 3 elementy konstrukcyjne Twojego mieszkania wpływają na to, że dociera do niego więcej hałasu niż powinno:
 
  • cienkie ściany o kiepskiej izolacji akustycznej;
  • słabej jakości i źle zamontowana stolarka okienna/drzwiowa;
  • wolne przestrzenie w instalacjach technicznych.
 
Wszystkie te niedociągnięcia w budowie skutkują powstaniem przegród (pionowych lub poziomych), przez które do mieszkania przenika hałas. Można zatem zadbać o wyciszenie pomieszczenia już na poziomie budowy lub wykończenia domu w zależności od tego, gdzie znajdują się źródła hałasu: na zewnątrz i wewnątrz mieszkania.
 
Czasem jest jednak trudno przewidzieć wszystkie czynniki, które mogą zaburzyć spokój w Twoich czterech kątach. Dlatego przygotowaliśmy dla Ciebie kilka porad dotyczących wyciszenia mieszkania, dzięki którym zawsze będziesz mógł zareagować na zwiększające się decybele.
 
Drzwi wejściowe – jak zwiększyć wyciszenie?
 
Podstawowa zasada izolacji akustycznej mieszkania jest bardzo prosta: im grubszy materiał oddziela ścianę/podłogę/drzwi od źródła hałasu, tym mniej decybeli trafia do pomieszczeń. Dlatego przy wyborze np. drzwi wejściowych zapewniających izolację akustyczną warto pamiętać przede wszystkim o tym:
 
  • z czego są wykonane – dobre zabezpieczenie przed hałasem zapewnia drewno dębowe oraz okładzina z blachy stalowej. Wbrew pozorom drzwi z przeszkleniami również pomagają przy wyciszeniu mieszkania, zwłaszcza jeśli w ich konstrukcji stosuje się szyby zespolone;

  • jaki jest ich współczynnik izolacyjności akustycznej – podaje się go w decybelach (dB). W przeciwieństwie do parametru izolacji ciepła, im jest wyższy, tym lepszy. Drewno zapewnia zabezpieczenie przed hałasem na poziomie od 27 do 36 dB, zaś aluminium – od 33 do 44 dB;

  • jaką warstwę izolacyjną można do nich wybrać – izolacja termiczna również pomaga w zwiększeniu izolacji akustycznej. W zależności od materiału, z którego wykonane są drzwi, wybiera się inną warstwę ochronną.

 
Oprócz wyboru drzwi warto pamiętać o tym, że warunkiem dobrego wyciszenia drzwi wejściowych są także: uszczelnienie ościeżnicy oraz listwy progowej oraz mocne zamontowanie progu drzwi, tak aby dochodził do ich skrzydła.
Błędy przy montażu mogą obniżyć właściwości wyciszające nawet najsolidniejszych drzwi. Dzięki zadbaniu o te szczegóły ochronisz swoje mieszkanie przed zarówno utratą ciepła, jak i przedostawaniem się hałasu.
 
Sposoby na wyciszenie podłogi oraz ściany w pokoju
 
Tanim sposobem na wyciszenie pokoju jest położenie w nim podłogi korkowej. Układ włókien w korku pozwala na tłumienie dwóch rodzajów dźwięku: powietrznego i uderzeniowego (mechanicznego).

Oznacza to, że podłoga korkowa izoluje zarówno przed hałasem dochodzącym z np. mieszkania sąsiadów znajdującym się na niższym piętrze, jak i zmniejsza słyszalność dźwięków generowanych u Ciebie (spadających na podłogę przedmiotów itp.). Im grubszą podłogę korkową wybierzesz, tym lepiej będzie ona redukować hałas – płyta korkowa grubości 4 mm zmniejsza hałas w pomieszczeniu o nawet 21 dB. Warto pamiętać, że produkowane obecnie podłogi korkowe poprawiają również estetykę pomieszczenia. Według ekspertów wyciszenie przegród poziomych w pokoju można uzyskać także dzięki montażowi podłogi pływającej, czyli takiej, w której między deską a betonem znajduje się kilka warstw pochłaniających drgania. Materiałami izolacyjnymi, które najlepiej się sprawdzają w tym typie montażu, są:
 
  • korek – doskonale tłumi dźwięki uderzeniowe;
  • podkłady z polistyrenu ekstrudowanego – zmniejszają hałas o ok. 20 dB oraz zapewniają dobrą izolują termicznie;
  • płyty ekologiczne – ich porowata struktura skutecznie obniża poziom hałasu.
 
Oprócz wyciszenia podłogi warto również zadbać o izolację akustyczną pokoju dzięki panelom ściennym. Nawet najpopularniejsze płyty MDF zauważalnie poprawiają izolację akustyczną pomieszczenia. Dobrze dobrane wykończenie ścian, takie jak np. panele:
 
  • redukuje dźwięki powietrzne,
  • zmniejszają pogłos w pomieszczeniu,
  • rozprasza dźwięki uderzeniowe.


Przy wyborze paneli służących wyciszaniu ścian w pokoju warto przede wszystkim zwrócić uwagę na ich grubość – 9 mm lub więcej – oraz to, jaki materiał posłuży do termoizolacji ścian. Ocieplenie ścian wełną mineralną zapewnia zmniejszenie przepuszczalności hałasu w przestrzeniach pionowych. Jak widać, wyciszenie mieszkania jest możliwe również po zakończeniu budowy domu, chociaż wiąże się z określonymi kosztami. Polepszenie komfortu psychicznego oraz fizycznego Twojej rodziny to jednak coś, czemu warto poświęcić czas i pieniądze.

Bądź na bieżąco

Formularz zgłoszeniowy

Wypełnij formularz, nasz przedstawiciel skontaktuje się z Tobą

Imię, Nazwisko

?

?

Adres zamieszkania

?

?

Numer telefonu

?

E-mail

?

Miasto, w którym ma zostać otwarty sklep

?

Skąd Pan/Pani dowiedział się o systemie DDD?

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (tzw. „RODO”)  oraz Ustawą o ochronie danych osobowych z dnia 10 maja 2018r. w celu realizacji mojego zapytania / zgłoszenia.
Zostałam / -em poinformowana / -ny, że:
·         podanie danych jest dobrowolne;
·         jest niezbędne do umożliwienia kontaktu ze mną ze strony administratora (realizacji zapytania / zgłoszenia);
·         przysługuje mi prawo dostępu do moich danych, żądania ich sprostowania, ograniczenia przetwarzania, przeniesienia, zgłoszenia sprzeciwu, anonimizacji oraz żądania ich usunięcia z bazy danych administratora. 
Administratorem danych osobowych jest DDD Dobre Dla Domu Sp. z o.o., ul. Rolna 7 Sady, 62-080 Tarnowo Podgórne

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (tzw. „RODO”) oraz Ustawą o ochronie danych osobowych z dnia 10 maja 2018r. w celu przesyłania informacji handlowej drogą elektroniczną zgodnie z ustawą o świadczeniu usług drogą elektroniczną na podany adres email i / lub numer telefonu komórkowego lub inny kontakt elektroniczny.
Zostałam / -em poinformowana / -ny, że:
podanie danych jest dobrowolne;
przysługuje mi prawo dostępu do moich danych, żądania ich sprostowania, ograniczenia przetwarzania, przeniesienia, zgłoszenia sprzeciwu, anonimizacji oraz żądania ich usunięcia z bazy danych administratora.
Administratorem danych jest DDD Dobre Dla Domu Sp. z o.o., ul Rolna 7 Sady, 62-080 Tarnowo Podgórne

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (tzw. „RODO”) oraz Ustawą o ochronie danych osobowych z dnia 10 maja 2018r. w celu przesyłania materiałów marketingowych oraz promocyjnych drogą elektroniczną zgodnie z ustawą o świadczeniu usług drogą elektroniczną na podany adres email i / lub numer telefonu komórkowego lub inny kontakt elektroniczny.
Zostałam / -em poinformowana / -ny, że:
·         podanie danych jest dobrowolne;
·         przysługuje mi prawo dostępu do moich danych, żądania ich sprostowania, ograniczenia przetwarzania, przeniesienia, zgłoszenia sprzeciwu, anonimizacji oraz żądania ich usunięcia z bazy danych administratora.
Administratorem danych jest DDD Dobre Dla Domu Sp. z .o. ul. Rolna 7 Sady, 62-080 Tarnowo Podgórne

Klauzula informacyjna

Dziękujemy za wysłanie formularza!

W najbliższym czasie skontaktujemy się z Tobą.

Dziękuję

Ta strona wykorzystuje pliki cookie. Szczegółowe informacje na temat cookie znajdziesz w polityce prywatności.

>

Cenimy twój czas!
Zarezerwuj spotkanie w salonie w wybranym terminie!

Wybierz sklep i termin >>