Strona główna >> Zainspiruj się - lista artykułów >> Jak dbać o podłogę drewnianą?

Jak dbać o podłogę drewnianą?

2016-11-14 14:51

Drewno to często wybierany materiał wykończeniowy. Naturalny surowiec wykorzystywany do pokrycia podłóg sprawia, że pomieszczenie staje się przytulniejsze, lepiej się w nim odpoczywa, a dodatkowo prezentuje się ono bardzo efektownie. Drewno wymaga jednak wyjątkowej troski – regularnego oczyszczania i pielęgnacji. Zobacz, jak zapobiec uszkodzeniom desek i ciesz się długotrwałym pięknem drewnianej podłogi.

fot. Bautec

bautec

Jesteś właścicielem podłogi wykonanej z drewna? A może myślisz o jej zakupie? W obu przypadkach powinieneś poznać właściwości takiego wykończenia oraz sposoby jego pielęgnacji.

1. Odkurzacz w dłoń, czyli regularnie usuwaj piasek
Pozostawienie na podłodze piasku, błota i resztek śniegu stanowi zagrożenie dla drewna. Dla naturalnego materiału nie ma nic gorszego niż wdeptywanie zabrudzeń w deski. Z tego powodu trzeba przynajmniej raz lub dwa razy w tygodniu odkurzać i zamiatać podłoże.
Konieczna jest także obecność wycieraczek – zwłaszcza przy drzwiach głównych. Zaleca się, by wybrać jak największe formaty, tak by wchodzący musieli nadepnąć na tkaninę. W ten sposób nawet zapominalscy pozostawią szkodliwy piasek lub sól zawartą w śniegu przed pomieszczeniem.

fot. DDD Dobre Dla Domu

podkładki

2. Unikaj wody! Drewniane podłogi nie lubią wilgoci
Piękna drewniana podłoga z czasem może stracić swój urok, jeśli będzie narażona na działanie wilgoci. Deski mogą się odkształcać, matowieć, a lakier – odwarstwiać. Jak zapobiegać zniszczeniom?
Przede wszystkim należy zwrócić uwagę na mycie podłogi drewnianej. Najlepiej będzie, jeśli zdecydujesz się na czyszczenie bardzo dobrze wyciśniętym mopem. Dobrym rozwiązaniem może być także przecieranie podłoża wilgotną szmatką. Eksperci radzą również, by po takim czyszczeniu wycierać jeszcze raz deski do sucha.
Pielęgnując podłogę drewnianą, powinieneś stosować specjalne preparaty przeznaczone tylko do tego rodzaju powierzchni, chociażby skuteczny, a jednocześnie delikatny dla drewna. Zalecane jest również unikanie wszelkich środków o odczynie kwasowym, które mogą zniszczyć podłogę. Pamiętaj, że płyny do mycia materiałów drewnianych powinny być rozcieńczane w zimnej wodzie.
Drewno wymaga odpowiednich warunków – najlepiej „pracuje” w temperaturze ok. 17–24 stopni C oraz dobrze wywietrzonym pomieszczeniu. Jeśli zapewnisz taką atmosferę w swoim mieszkaniu, zapobiegniesz powstawaniu nadmiernej wilgoci. To także kolejny powód, by zadbać o odpowiednią cyrkulację powietrza w Twoich czterech kątach.

3. Miękkie obuwie, filcowe podkładki, czyli chroń przed zarysowaniami
Nie tylko piasek czy sól pośniegowa mogą sprawić, że drewniana podłoga ulegnie zniszczeniu. Podłoże łatwo porysować m.in. podczas poruszania się w szpilkach czy butach-korkach. Zasada chodzenia w domu jedynie w kapciach posłuży nie tylko podłodze, ale także Twoim nogom. Pamiętaj, nie rób wyjątków – podczas przyjęcia poproś gości o zdjęcie obuwia.
Odpowiedniego przygotowania potrzebują także Twoje meble. Zanim położysz na drewnianych deskach szafę, stół i krzesła, zabezpiecz nóżki warstwą filcu. Możesz kupić specjalne przyklejane powłoki, pamiętaj jednak, że trzeba je co jakiś czas wymieniać, ponieważ szybko się ścierają.
Wszyscy właściciele zwierząt powinni też zwrócić uwagę na pazury swoich ulubieńców. Konieczne jest ich odpowiednio częste obcinanie po to, by zapobiec zarysowaniom podłogi.
 
 
Chcesz wiedzieć więcej? Sprawdź, jak wybrać środki do pielęgnacji podłóg. Zajrzyj tutaj

Bądź na bieżąco

Formularz zgłoszeniowy

Wypełnij formularz, nasz przedstawiciel skontaktuje się z Tobą

Imię, Nazwisko

?

?

Adres zamieszkania

?

?

Numer telefonu

?

E-mail

?

Miasto, w którym ma zostać otwarty sklep

?

Skąd Pan/Pani dowiedział się o systemie DDD?

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (tzw. „RODO”)  oraz Ustawą o ochronie danych osobowych z dnia 10 maja 2018r. w celu realizacji mojego zapytania / zgłoszenia.
Zostałam / -em poinformowana / -ny, że:
·         podanie danych jest dobrowolne;
·         jest niezbędne do umożliwienia kontaktu ze mną ze strony administratora (realizacji zapytania / zgłoszenia);
·         przysługuje mi prawo dostępu do moich danych, żądania ich sprostowania, ograniczenia przetwarzania, przeniesienia, zgłoszenia sprzeciwu, anonimizacji oraz żądania ich usunięcia z bazy danych administratora. 
Administratorem danych osobowych jest DDD Dobre Dla Domu Sp. z o.o., ul. Rolna 7 Sady, 62-080 Tarnowo Podgórne

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (tzw. „RODO”) oraz Ustawą o ochronie danych osobowych z dnia 10 maja 2018r. w celu przesyłania informacji handlowej drogą elektroniczną zgodnie z ustawą o świadczeniu usług drogą elektroniczną na podany adres email i / lub numer telefonu komórkowego lub inny kontakt elektroniczny.
Zostałam / -em poinformowana / -ny, że:
podanie danych jest dobrowolne;
przysługuje mi prawo dostępu do moich danych, żądania ich sprostowania, ograniczenia przetwarzania, przeniesienia, zgłoszenia sprzeciwu, anonimizacji oraz żądania ich usunięcia z bazy danych administratora.
Administratorem danych jest DDD Dobre Dla Domu Sp. z o.o., ul Rolna 7 Sady, 62-080 Tarnowo Podgórne

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (tzw. „RODO”) oraz Ustawą o ochronie danych osobowych z dnia 10 maja 2018r. w celu przesyłania materiałów marketingowych oraz promocyjnych drogą elektroniczną zgodnie z ustawą o świadczeniu usług drogą elektroniczną na podany adres email i / lub numer telefonu komórkowego lub inny kontakt elektroniczny.
Zostałam / -em poinformowana / -ny, że:
·         podanie danych jest dobrowolne;
·         przysługuje mi prawo dostępu do moich danych, żądania ich sprostowania, ograniczenia przetwarzania, przeniesienia, zgłoszenia sprzeciwu, anonimizacji oraz żądania ich usunięcia z bazy danych administratora.
Administratorem danych jest DDD Dobre Dla Domu Sp. z .o. ul. Rolna 7 Sady, 62-080 Tarnowo Podgórne

Klauzula informacyjna

Dziękujemy za wysłanie formularza!

W najbliższym czasie skontaktujemy się z Tobą.

Dziękuję

Ta strona wykorzystuje pliki cookie. Szczegółowe informacje na temat cookie znajdziesz w polityce prywatności.

X

Cenimy twój czas!
Zarezerwuj spotkanie w salonie w wybranym terminie!

Wybierz sklep i termin >>