Strona główna >> Zainspiruj się - lista artykułów >> Dobieramy klamkę do drzwi

Dobieramy klamkę do drzwi

2016-10-20 13:40

Klamka jest jak kropka na końcu zdania – bywa niedoceniana, ale jej brak sprawia, że konstrukcja nie może być uznana za skończoną. Wbrew pozorom stanowi więc ważny element wyposażenia każdego wnętrza i warto poświecić chwilę na jej wybór. Jak zatem dobrać odpowiednią klamkę do drzwi?

fot. Domino

klamka

Mosiężne, niklowane, chromowane, proste lub bogato zdobione – oferta klamek jest bardzo szeroka. Różnią się nie tylko formą i kolorem, lecz także stopniem wytrzymałości, materiałem, z jakiego zostały wykonane, czy szczegółami konstrukcyjnymi.
 
Jakie drzwi, taka klamka
Klamka musi przede wszystkim harmonijnie komponować się z otoczeniem. W pierwszej kolejności należy dopasować ją do charakteru wnętrza. Do minimalistycznych aranżacji warto dobrać prostą, pozbawioną zdobień klamkę do mieszkań klasycznie urządzonych pasują natomiast te stylizowane i wykonane z mosiądzu. W wyborze koloru warto natomiast kierować się barwą takich elementów jak karnisze i okucia mebli. Szczególnie wybierając klamkę do drzwi zewnętrznych, należy zwrócić uwagę, by była wykonana z wytrzymałych materiałów odpornych na korozję. Odrębną kategorię stanowią także akcesoria do drzwi antywłamaniowych – klamki, wkładki i zamki muszą posiadać aprobatę techniczną i certyfikaty bezpieczeństwa wydawane przez określone instytucje.


fot. Domino

klamka

Forma ma znaczenie, także w przypadku klamki
Do najpopularniejszych, a jednocześnie najbardziej uniwersalnych i ponadczasowych, należą produkty o prostych kształtach opartych na planie prostokąta lub kuli czy elipsy (tzw. gałki). Wykonane są zazwyczaj z aluminium – materiał jest lekki, wytrzymały i odporny na korozję. Różnorodna oferta sklepów obejmuje również klamki stalowe, mosiężne, a nawet z dodatkami: szklanymi, skórzanymi czy drewnianymi. Można znaleźć także produkty bardziej awangardowe – w kształcie drabinki lub ramki bez wypełnienia, a nawet… roślin lub głów zwierząt. Przed zakupem sprawdź, jak klamka leży w dłoni – czy ma odpowiednią długość, kształt, czy nie jest zbyt ciężka. Ocena tych parametrów to kwestia indywidualna, trzeba więc samodzielnie wypróbować kilka lub kilkanaście modeli, by wybrać ten najbardziej funkcjonalny.


fot. Domino

klamka

Szczegóły na wagę złota
Warto wybrać klamkę wykonaną z solidnych materiałów oraz wyposażoną w mocną sprężynę. Ten techniczny szczegół podnosi komfort użytkowania i przedłuża żywotność produktu. Wybierając model, należy zastanowić się także, jaki rodzaj zamka jest w naszych drzwiach wewnętrznych. Może to być zamek na klucz, wkładkę patentową, blokadę łazienkową lub tzw. oszczędnościowy. Będzie od tego zależeć czy do klamki na szyldzie dzielonym musimy dokupić odpowiedni szyld dolny (na klucz, wkładkę bębenkową lub blokadę WC) lub czy decydujemy się na klamkę na szyldzie długim z odpowiednim rodzajem otworu (brak otworu w przypadku zamka oszczędnościowego). W przypadku decyzji o zakupie klamki na szyldzie długim, aby dobrać odpowiednią klamkę należy również zmierzyć rozstaw zamka (odległość między środkiem trzpienia klamki a środkiem otworu).
 
Zobacz pełną ofertę klamek!

Bądź na bieżąco

Formularz zgłoszeniowy

Wypełnij formularz, nasz przedstawiciel skontaktuje się z Tobą

Imię, Nazwisko

?

?

Adres zamieszkania

?

?

Numer telefonu

?

E-mail

?

Miasto, w którym ma zostać otwarty sklep

?

Skąd Pan/Pani dowiedział się o systemie DDD?

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (tzw. „RODO”)  oraz Ustawą o ochronie danych osobowych z dnia 10 maja 2018r. w celu realizacji mojego zapytania / zgłoszenia.
Zostałam / -em poinformowana / -ny, że:
·         podanie danych jest dobrowolne;
·         jest niezbędne do umożliwienia kontaktu ze mną ze strony administratora (realizacji zapytania / zgłoszenia);
·         przysługuje mi prawo dostępu do moich danych, żądania ich sprostowania, ograniczenia przetwarzania, przeniesienia, zgłoszenia sprzeciwu, anonimizacji oraz żądania ich usunięcia z bazy danych administratora. 
Administratorem danych osobowych jest DDD Dobre Dla Domu Sp. z o.o., ul. Rolna 7 Sady, 62-080 Tarnowo Podgórne

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (tzw. „RODO”) oraz Ustawą o ochronie danych osobowych z dnia 10 maja 2018r. w celu przesyłania informacji handlowej drogą elektroniczną zgodnie z ustawą o świadczeniu usług drogą elektroniczną na podany adres email i / lub numer telefonu komórkowego lub inny kontakt elektroniczny.
Zostałam / -em poinformowana / -ny, że:
podanie danych jest dobrowolne;
przysługuje mi prawo dostępu do moich danych, żądania ich sprostowania, ograniczenia przetwarzania, przeniesienia, zgłoszenia sprzeciwu, anonimizacji oraz żądania ich usunięcia z bazy danych administratora.
Administratorem danych jest DDD Dobre Dla Domu Sp. z o.o., ul Rolna 7 Sady, 62-080 Tarnowo Podgórne

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (tzw. „RODO”) oraz Ustawą o ochronie danych osobowych z dnia 10 maja 2018r. w celu przesyłania materiałów marketingowych oraz promocyjnych drogą elektroniczną zgodnie z ustawą o świadczeniu usług drogą elektroniczną na podany adres email i / lub numer telefonu komórkowego lub inny kontakt elektroniczny.
Zostałam / -em poinformowana / -ny, że:
·         podanie danych jest dobrowolne;
·         przysługuje mi prawo dostępu do moich danych, żądania ich sprostowania, ograniczenia przetwarzania, przeniesienia, zgłoszenia sprzeciwu, anonimizacji oraz żądania ich usunięcia z bazy danych administratora.
Administratorem danych jest DDD Dobre Dla Domu Sp. z .o. ul. Rolna 7 Sady, 62-080 Tarnowo Podgórne

Klauzula informacyjna

Dziękujemy za wysłanie formularza!

W najbliższym czasie skontaktujemy się z Tobą.

Dziękuję

Ta strona wykorzystuje pliki cookie. Szczegółowe informacje na temat cookie znajdziesz w polityce prywatności.

>

Cenimy twój czas!
Zarezerwuj spotkanie w salonie w wybranym terminie!

Wybierz sklep i termin >>