Strona główna >> Zainspiruj się - lista artykułów >> Drewno we wnętrzu – co wybrać?

Drewno we wnętrzu – co wybrać?

2016-10-13 10:53

Klasyczny wygląd drewna nigdy nie wychodzi z mody. Pasuje zarówno do rustykalnych wnętrz, jak i do nowoczesnego designu. Daje też wiele możliwości aranżacyjnych – może być lakierowane, malowane, łączone na różne sposoby. Zobacz, jakie drewniane elementy warto wykorzystać w Twoim mieszkaniu!
 
fot. Globalwood

podłoga drewniana

Drewniane dodatki pozwalają stworzyć ciepły, przytulny klimat. Z jednej strony stanowią odwołanie do natury, z drugiej – pozwalają na przemycenie do wnętrza namiastki luksusu. Drewno charakteryzuje się jednak nie tylko szlachetnym wyglądem, ale także walorami funkcjonalnymi – jest trwałe i łatwe do utrzymania w czystości.
 
Drewniane podłogi – parkiet i panele
Wytrzymała podłoga to podstawa każdego wnętrza. Oprócz trwałości ważny jest również jej estetyczny wygląd i łatwość w pielęgnacji. Sklepy oferują obecnie wiele różnych surowców podłogowych – od prostych paneli aż do efektownych mozaik i parkietów. Sprawdź, który jest najlepszy do Twojego domu.

fot. Kahrs

podłoga

Podłoga z litego drewna jest ciepła i elegancka. Co więcej – zachowuje piękny wygląd nawet przez kilka dekad. Wymaga jednak specjalnej pielęgnacji, regularnego cyklinowania oraz lakierowania lub olejowania. Sam montaż również powinien być przeprowadzany przez fachowca. Koszty zarówno zakupu, jak i montażu oraz utrzymania takiego parkietu, są zatem stosunkowo wysokie. Zniszczone drewno, można wielokrotnie cyklinować – podłoga może być użytkowana przez lata. Specyficzny rodzaj podłogi drewnianej – bambus - trawa; sklejane skręcone włókna bambusa, bardzo twarde o wysokiej odporności, dużo bardziej niż drewno. Deska trójwarstwowa – łączy zalety litego drewna i paneli, ale nie posiada ich wad. Deska trójwarstwowa z drewna, której dużym atutem jest ciepły klimat, który nadaje pomieszczeniom, niepowtarzalny rysunek / wzór; może być raz cyklinowana dla odświeżenia. Deska trójwarstwowa z paneli, której zaletą jest łatwe układanie / montaż, deska nie paczy się dzięki klejonym krzyżowo warstwom drewna.

fot. Krono Original

panele podłogowe

Tańszą alternatywą dla parkietu lub drewnianych desek są panele podłogowe. Charakteryzują się nieco mniejszą trwałością – łatwiej je zarysować lub uszkodzić. Są jednak gotowe do użytkowania zaraz po zamontowaniu. Ich niewątpliwą zaletą jest również dostępność w różnorodnych wzorach – niektóre modele wyglądają jak deski z naturalnego drewna, inne są dodatkowo barwione, postarzane lub malowane. Przykładowo podłogi mogą być ryflowane naśladują wówczas naturalny i autentyczny wygląd drewna prezentując np. sęki, wgłębienia. Powierzchnia paneli może być również przygotowana w specjalny sposób np. pokryta lakierem na wysoki połysk. Dodatkową zaletą jest możliwość stosowania paneli na ogrzewanie podłogowe. Panele podłogowe łatwo dopasować do charakteru wnętrza niezależnie od stylistyki, w jakiej zostało urządzone.

 
Podłoga z litego drewna lub paneli drewnopodobnych może zostać położona w każdym pomieszczeniu. Obecnie na rynku dostępne są nawet wodoodporne panele, sprawdzające się w łazience i innych miejscach, w których wilgotność powietrza wynosi ponad 70%.




fot. Krono Original

panele ścienne

 
Drewno na ścianie – nie tylko boazeria
Drewniane wykończenia ścian kojarzą się przede wszystkim z boazerią, która królowała w aranżacji wnętrz kilkanaście lat temu. Dziś na drewno na ścianach warto spojrzeć świeżym okiem i skusić się na alternatywne rozwiązanie panele ścienne z trwałych płyt MDF. Można układać je poziomo, pionowo, a nawet po skosie. Interesujące aranżacje uzyskuje się także, montując je jedynie do połowy wysokości ściany.

Panele ścienne mogą mieć różne kolory i faktury. Bielone idealnie sprawdzą się we wnętrzach w stylu skandynawskim lub prowansalskim, te w naturalnych odcieniach drewna uzupełnią natomiast aranżacje rustykalne.

Tego typu wykończenie ścian jest nie tylko eleganckie, ale także bardzo praktyczne – panele są bowiem, lekkie, trwałe i łatwe do czyszczenia. Stanowią dodatkowo dobrą izolację termiczną pomieszczenia i pomagają w jego wyciszeniu.

Jeśli marzysz o wnętrzu rodem z wiejskiej posiadłości lub góralskiej chatki – postaw na drewniane elementy wykończenia wnętrz. Podłogi i panele ścienne wykonane z tego materiału pozwolą Ci cieszyć się naturalnym klimatem nawet w centrum wielkiego miasta. Wszystkie potrzebne produkty i dodatki znajdziesz w salonach DDD Dobre Dla Domu.

Bądź na bieżąco

Formularz zgłoszeniowy

Wypełnij formularz, nasz przedstawiciel skontaktuje się z Tobą

Imię, Nazwisko

?

?

Adres zamieszkania

?

?

Numer telefonu

?

E-mail

?

Miasto, w którym ma zostać otwarty sklep

?

Skąd Pan/Pani dowiedział się o systemie DDD?

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (tzw. „RODO”)  oraz Ustawą o ochronie danych osobowych z dnia 10 maja 2018r. w celu realizacji mojego zapytania / zgłoszenia.
Zostałam / -em poinformowana / -ny, że:
·         podanie danych jest dobrowolne;
·         jest niezbędne do umożliwienia kontaktu ze mną ze strony administratora (realizacji zapytania / zgłoszenia);
·         przysługuje mi prawo dostępu do moich danych, żądania ich sprostowania, ograniczenia przetwarzania, przeniesienia, zgłoszenia sprzeciwu, anonimizacji oraz żądania ich usunięcia z bazy danych administratora. 
Administratorem danych osobowych jest DDD Dobre Dla Domu Sp. z o.o., ul. Rolna 7 Sady, 62-080 Tarnowo Podgórne

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (tzw. „RODO”) oraz Ustawą o ochronie danych osobowych z dnia 10 maja 2018r. w celu przesyłania informacji handlowej drogą elektroniczną zgodnie z ustawą o świadczeniu usług drogą elektroniczną na podany adres email i / lub numer telefonu komórkowego lub inny kontakt elektroniczny.
Zostałam / -em poinformowana / -ny, że:
podanie danych jest dobrowolne;
przysługuje mi prawo dostępu do moich danych, żądania ich sprostowania, ograniczenia przetwarzania, przeniesienia, zgłoszenia sprzeciwu, anonimizacji oraz żądania ich usunięcia z bazy danych administratora.
Administratorem danych jest DDD Dobre Dla Domu Sp. z o.o., ul Rolna 7 Sady, 62-080 Tarnowo Podgórne

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (tzw. „RODO”) oraz Ustawą o ochronie danych osobowych z dnia 10 maja 2018r. w celu przesyłania materiałów marketingowych oraz promocyjnych drogą elektroniczną zgodnie z ustawą o świadczeniu usług drogą elektroniczną na podany adres email i / lub numer telefonu komórkowego lub inny kontakt elektroniczny.
Zostałam / -em poinformowana / -ny, że:
·         podanie danych jest dobrowolne;
·         przysługuje mi prawo dostępu do moich danych, żądania ich sprostowania, ograniczenia przetwarzania, przeniesienia, zgłoszenia sprzeciwu, anonimizacji oraz żądania ich usunięcia z bazy danych administratora.
Administratorem danych jest DDD Dobre Dla Domu Sp. z .o. ul. Rolna 7 Sady, 62-080 Tarnowo Podgórne

Klauzula informacyjna

Dziękujemy za wysłanie formularza!

W najbliższym czasie skontaktujemy się z Tobą.

Dziękuję

Ta strona wykorzystuje pliki cookie. Szczegółowe informacje na temat cookie znajdziesz w polityce prywatności.

>

Cenimy twój czas!
Zarezerwuj spotkanie w salonie w wybranym terminie!

Wybierz sklep i termin >>