Strona główna >> Zainspiruj się - lista artykułów >> Panele ścienne w pionie czy w poziomie?

Panele ścienne w pionie czy w poziomie?

2018-08-16 10:04

Kiedyś były drewniane boazerie i to chyba najbardziej typowe skojarzenie z panelami ściennymi, które są ich nowoczesnym oraz modnym odpowiednikiem i niewątpliwie – tańszą alternatywą. Drewnopochodne, dostępne w różnorodnych dekorach cieszą się ogromną popularnością, stanowiąc propozycję bardzo praktycznej zabudowy ścian. Chcąc jednak uzyskać pożądany efekt, należy pamiętać o ich odpowiednim dopasowaniu do wnętrza. Podpowiadamy, w jaki sposób dobierać panele ścienne, jak można je układać i jakie są zalety takiego rozwiązania.

fot. Shutterstock

Trendem ostatnich lat w wystroju wnętrz są aranżacje inspirowane naturą, które wykorzystują drewno jako modny akcent kojarzony zwykle z boazerią znaną z lat 80. i 90. ubiegłego wieku. O ile architekci po okresie zniechęcenia znów zaczęli do niej powracać, technologia miała już o wiele więcej do zaoferowania. W projektowaniu wnętrz dużą popularność zyskały materiały drewnopochodne, a szczególnie panele ścienne wykonane z ekologicznej płyty MDF, z ciekawym, naturalnym usłojeniem i barwą drewna, które doskonale wpasowały się w nowoczesny trend. Pokryte laminatem, trwałe, lekkie i łatwe w montażu nie wymagają lakierowania, stanowią dodatkową izolację termiczną, a co najważniejsze – są uniwersalne.

Zobacz drewniane panele ścienne Dobre Dla Domu >>
 
Panele ścienne MDF – jak je montować i na co zwrócić uwagę?
Montaż paneli ściennych to jedna z opcji wykończenia ścian wnętrzach, a sposób niewątpliwie zależy od upodobań użytkownika. Warto jednak zwrócić uwagę, że rodzaj ułożenia ma optyczny wpływ na całe wnętrze. Zanim zakupisz panele i przystąpisz do montażu, weź pod uwagę wielkość pomieszczenia, w którym możesz zyskać lub stracić “kilka” centymetrów. W zależności od tego, jaki planujesz uzyskać efekt (rodzaj i styl wnętrza), panele ścienne montuj w orientacji poziomej lub pionowej. Przed montażem uwzględnij ponadto:
  • rodzaj wykończenia ściany, jej nośność i sposób instalacji,
  • ściana powinna być dobrze osuszona, oczyszczona i wygładzona, jednak nie musi być otynkowana,
  • wilgotność pomieszczenia, gdzie mają być użyte panele nie może przekraczać 70% – panele MDF nie nadają się do łazienek, pralni czy sauny, z wyjątkiem laminatów na specjalnie zabezpieczonej płycie.
Sprawdź zakres usług Dobre Dla Domu >>
Drewniane panele ścienne do kuchni, sypialni, salonu – kiedy poziome, a kiedy pionowe?
  • Panele ścienne montowane poziomo – kuchnia. Panele ścienne to doskonałe rozwiązanie dla kuchni czy jadalni, gdzie zwłaszcza w trakcie posiłku, rustykalny kolor czarnej sosny czy dębu będzie działał odprężająco. Poza funkcją dekoracyjną i estetyką, drewniane panele ścienne będą bardzo praktycznym zabezpieczeniem ścian przed zabrudzeniami, kiedy zamontujesz je między szafkami stojącymi a wiszącymi.
  • Panele ścienne montowane pionowo – sypialnia. Zamiast tapetą, ścianę sypialni można z powodzeniem pokryć panelami ściennymi: elegancki klon czy delikatna brzoza nadadzą wnętrzu łagodności, wyciszą, łącząc doskonale klasykę z nowoczesnością. Aby uzyskać taki efekt i jednocześnie nie zmniejszać optycznie wnętrza, można ułożyć panele tylko na jednej ścianie, np. wezgłowia lub jej fragmencie. W każdym innym przypadku pamiętaj, że jeśli decydujesz się na montaż paneli na całej wysokości ściany, należy to robić w układzie pionowym, co optycznie powiększa pomieszczenia.
  • Panele ścienne montowane pionowo i poziomo – salon. Dekoracyjna ściana z paneli idealnie sprawdzi się także w salonie, gdzie możesz sobie pozwolić na kilka wariantów i rozmaite kompozycje, łącząc różnorodne style, np. rustykalny z glamour czy etno. Montowane pionowo panele zwiększą wysokość wnętrza bądź podkreślą charakter miejsca, jeśli ułożysz z nich ciekawą, poziomą kompozycję paneli np. za telewizorem, komodą czy zestawem wypoczynkowym.
Przed przystąpieniem do aranżacji warto pamiętać, że dopełnieniem całości jest kolorystyka i faktura ścian, co powinno być ważną wytyczną w całym projekcie, poza wielkością pomieszczenia. Weź pod uwagę również to, że dodatkowym atutem użycia paneli jest ich prosty montaż, dzięki czemu samemu możesz zaaranżować swoją przestrzeń. Ogromną zaletą paneli MDF, jest także to, że można je układać na surową ścianę – na listwach montażowych bez wyrównania.

Bądź na bieżąco

Formularz zgłoszeniowy

Wypełnij formularz, nasz przedstawiciel skontaktuje się z Tobą

Imię, Nazwisko

?

?

Adres zamieszkania

?

?

Numer telefonu

?

E-mail

?

Miasto, w którym ma zostać otwarty sklep

?

Skąd Pan/Pani dowiedział się o systemie DDD?

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (tzw. „RODO”)  oraz Ustawą o ochronie danych osobowych z dnia 10 maja 2018r. w celu realizacji mojego zapytania / zgłoszenia.
Zostałam / -em poinformowana / -ny, że:
·         podanie danych jest dobrowolne;
·         jest niezbędne do umożliwienia kontaktu ze mną ze strony administratora (realizacji zapytania / zgłoszenia);
·         przysługuje mi prawo dostępu do moich danych, żądania ich sprostowania, ograniczenia przetwarzania, przeniesienia, zgłoszenia sprzeciwu, anonimizacji oraz żądania ich usunięcia z bazy danych administratora. 
Administratorem danych osobowych jest DDD Dobre Dla Domu Sp. z o.o., ul. Rolna 7 Sady, 62-080 Tarnowo Podgórne

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (tzw. „RODO”) oraz Ustawą o ochronie danych osobowych z dnia 10 maja 2018r. w celu przesyłania informacji handlowej drogą elektroniczną zgodnie z ustawą o świadczeniu usług drogą elektroniczną na podany adres email i / lub numer telefonu komórkowego lub inny kontakt elektroniczny.
Zostałam / -em poinformowana / -ny, że:
podanie danych jest dobrowolne;
przysługuje mi prawo dostępu do moich danych, żądania ich sprostowania, ograniczenia przetwarzania, przeniesienia, zgłoszenia sprzeciwu, anonimizacji oraz żądania ich usunięcia z bazy danych administratora.
Administratorem danych jest DDD Dobre Dla Domu Sp. z o.o., ul Rolna 7 Sady, 62-080 Tarnowo Podgórne

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (tzw. „RODO”) oraz Ustawą o ochronie danych osobowych z dnia 10 maja 2018r. w celu przesyłania materiałów marketingowych oraz promocyjnych drogą elektroniczną zgodnie z ustawą o świadczeniu usług drogą elektroniczną na podany adres email i / lub numer telefonu komórkowego lub inny kontakt elektroniczny.
Zostałam / -em poinformowana / -ny, że:
·         podanie danych jest dobrowolne;
·         przysługuje mi prawo dostępu do moich danych, żądania ich sprostowania, ograniczenia przetwarzania, przeniesienia, zgłoszenia sprzeciwu, anonimizacji oraz żądania ich usunięcia z bazy danych administratora.
Administratorem danych jest DDD Dobre Dla Domu Sp. z .o. ul. Rolna 7 Sady, 62-080 Tarnowo Podgórne

Klauzula informacyjna

Dziękujemy za wysłanie formularza!

W najbliższym czasie skontaktujemy się z Tobą.

Dziękuję

Ta strona wykorzystuje pliki cookie. Szczegółowe informacje na temat cookie znajdziesz w polityce prywatności.

>

Cenimy twój czas!
Zarezerwuj spotkanie w salonie w wybranym terminie!

Wybierz sklep i termin >>