Strona główna >> Zainspiruj się - lista artykułów >> Jakie drzwi wewnętrzne wybrać do sypialni?

Jakie drzwi wewnętrzne wybrać do sypialni?

2018-08-06 11:31

W sypialni powinniśmy jedynie oddawać się zasłużonemu odpoczynkowi. Dobrze, by była ona urządzona w stylu, który wprowadzi nas w stan pełnego relaksu i odprężenia. Poza wygodnym łóżkiem i pościelą z naturalnych tkanin nie mniej istotne są drzwi zapewniające intymność i tłumienie dźwięków z zewnątrz.
 
Na sen poświęcamy niemałą część swojego życia, dlatego tak ważne jest, aby wypoczywać w komfortowym pomieszczeniu. Sypialnia powinna być oazą spokoju i bez względu na to, czy decydujemy się na urządzenie jej w stylu klasycznym czy nowoczesnym, ma za zadanie zapewnić nam odpowiednie warunki do snu. Odpowiednie drzwi wewnętrznych nie tylko podkreślą aranżację wnętrza, lecz również zagwarantują spokój podczas snu. Podpowiadamy, na co warto zwrócić uwagę przy wybieraniu drzwi wewnętrznych do sypialni.

fot. Shutterstock

drzwi do sypialni

Drzwi dla ceniących spokój – drzwi wewnętrzne pełne
Uzyskanie idealnych warunków do snu bywa niekiedy trudne, np. gdy sypialnia sąsiaduje z salonem lub pokojem nastolatka. W takim przypadku najlepszym rozwiązaniem będzie wybór drzwi wewnętrznych pełnych, które gwarantują doskonałą izolację akustyczną. Dodatkowo ten typ drzwi zapewnia całkowitą intymność, ponieważ nie zawiera przeszkleń, dlatego skutecznie zablokuje światło wpadające do pomieszczenia.

Szeroka oferta sklepów pozwala dobrać odpowiednie drzwi do każdego wystroju sypialni. Drzwi wewnętrzne drewniane sprawdzą się w sypialniach utrzymanych w rustykalnym stylu. Drewno nada im sielskiej atmosfery, a dodatkowo solidny materiał zablokuje światło i odgłosy z innych pomieszczeń. Drzwi wewnętrzne pełne zazwyczaj prezentują się jednak dość ciężko, co nie zawsze pasuje do wystroju mieszkania.
 
Lekkość i przestronność w sypialni – drzwi wewnętrzne bezprzylgowe i drzwi wewnętrzne płaskie
Jeśli chcesz dodać swoim wnętrzom lekkości, wybierz drzwi wewnętrzne bezprzylgowe. W tych drzwiach krawędź skrzydła płasko przylega do ościeżnicy i tworzy z nią jednolitą strukturę. Dzięki temu drzwi wewnętrzne bezprzylgowe nie odznaczają się na tle ściany. W sypialniach dobrze sprawdzają się też drzwi płaskie wypełnione płytą wiórowo-otworową. Ich konstrukcja zapewnia zwiększoną stabilność drzwi i odporność na odkształcenia, a dodatkowo jest dźwiękoszczelna.

Zobacz też: Tego nie widać na pierwszy rzut oka, czyli na co zwrócić uwagę przy wyborze drzwi?
Drzwi wewnętrzne przeszklone – więcej światła w sypialni
Dla tych, którym zależy na dostępie światła do sypialni, idealnym rozwiązaniem będą drzwi przeszklone. Ten typ drzwi sprawdza się szczególnie w mniejszych pomieszczeniach, gdyż dodaje im przestronności. Drzwi przeszklone do sypialni nie muszą jednak oznaczać braku prywatności. Na rynku jest dostępnych wiele modeli drzwi wewnętrznych, które są wypełnione szkłem mlecznym lub szronionym. Dzięki temu optycznie powiększymy pomieszczenie. Dodatkowo drzwi wewnętrzne przeszklone występują w wielu wariantach, w których przeszklenie zajmuje całe skrzydło drzwi bądź jedynie jego fragmenty.

Dobrym rozwiązaniem są drzwi z przeszklonymi wąskimi pasami, które jednocześnie zapewniają prywatność i dostęp światła, a także efektownie się prezentują. Warto zwrócić też uwagę na klamkę do drzwi wewnętrznych. Do sypialni warto wybrać drzwi w jasnym kolorze i dobrać do nich niewielką klamkę w podobnym odcieniu. Dzięki temu uchwyt nie będzie się odznaczał na tle drzwi, gdyż wtopi się w barwę drzwi.

Jeżeli zależy nam na jeszcze efektowniejszemu powiększeniu przestrzeni, warto wybrać przeszklone drzwi wewnętrzne w białym kolorze. Jasne odcienie doskonale odbijają światło, dzięki czemu pomieszczenia wydają się większe. Warto jednak pamiętać, że drzwi przeszklone nie zapewnią nam dobrej izolacji akustycznej.

Zobacz też: Jak dobrać drzwi do stylu mieszkania?

Bądź na bieżąco

Formularz zgłoszeniowy

Wypełnij formularz, nasz przedstawiciel skontaktuje się z Tobą

Imię, Nazwisko

?

?

Adres zamieszkania

?

?

Numer telefonu

?

E-mail

?

Miasto, w którym ma zostać otwarty sklep

?

Skąd Pan/Pani dowiedział się o systemie DDD?

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (tzw. „RODO”)  oraz Ustawą o ochronie danych osobowych z dnia 10 maja 2018r. w celu realizacji mojego zapytania / zgłoszenia.
Zostałam / -em poinformowana / -ny, że:
·         podanie danych jest dobrowolne;
·         jest niezbędne do umożliwienia kontaktu ze mną ze strony administratora (realizacji zapytania / zgłoszenia);
·         przysługuje mi prawo dostępu do moich danych, żądania ich sprostowania, ograniczenia przetwarzania, przeniesienia, zgłoszenia sprzeciwu, anonimizacji oraz żądania ich usunięcia z bazy danych administratora. 
Administratorem danych osobowych jest DDD Dobre Dla Domu Sp. z o.o., ul. Rolna 7 Sady, 62-080 Tarnowo Podgórne

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (tzw. „RODO”) oraz Ustawą o ochronie danych osobowych z dnia 10 maja 2018r. w celu przesyłania informacji handlowej drogą elektroniczną zgodnie z ustawą o świadczeniu usług drogą elektroniczną na podany adres email i / lub numer telefonu komórkowego lub inny kontakt elektroniczny.
Zostałam / -em poinformowana / -ny, że:
podanie danych jest dobrowolne;
przysługuje mi prawo dostępu do moich danych, żądania ich sprostowania, ograniczenia przetwarzania, przeniesienia, zgłoszenia sprzeciwu, anonimizacji oraz żądania ich usunięcia z bazy danych administratora.
Administratorem danych jest DDD Dobre Dla Domu Sp. z o.o., ul Rolna 7 Sady, 62-080 Tarnowo Podgórne

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (tzw. „RODO”) oraz Ustawą o ochronie danych osobowych z dnia 10 maja 2018r. w celu przesyłania materiałów marketingowych oraz promocyjnych drogą elektroniczną zgodnie z ustawą o świadczeniu usług drogą elektroniczną na podany adres email i / lub numer telefonu komórkowego lub inny kontakt elektroniczny.
Zostałam / -em poinformowana / -ny, że:
·         podanie danych jest dobrowolne;
·         przysługuje mi prawo dostępu do moich danych, żądania ich sprostowania, ograniczenia przetwarzania, przeniesienia, zgłoszenia sprzeciwu, anonimizacji oraz żądania ich usunięcia z bazy danych administratora.
Administratorem danych jest DDD Dobre Dla Domu Sp. z .o. ul. Rolna 7 Sady, 62-080 Tarnowo Podgórne

Klauzula informacyjna

Dziękujemy za wysłanie formularza!

W najbliższym czasie skontaktujemy się z Tobą.

Dziękuję

Ta strona wykorzystuje pliki cookie. Szczegółowe informacje na temat cookie znajdziesz w polityce prywatności.