Strona główna >> Zainspiruj się - lista artykułów >> Podłoga korkowa - dlaczego warto się na nią zdecydować?

Podłoga korkowa - dlaczego warto się na nią zdecydować?

2018-01-22 09:48

Korek do butelki, korkowa tablica i… korkowa podłoga? Tak! Z surowca wytwarzanego z dębu korkowego mogą powstać elastyczne i ognioodporne panele. Odkryj inne zalety podłogi z korka i sprawdź, na czym polega jej prawidłowy montaż oraz w jakich pomieszczeniach warto ją zastosować.
 
Panele korkowe – jak wygląda ich budowa?
Podłoga korkowa, podobnie jak deski warstwowe, składa się z kilku części. Może być jednak od nich nieco grubsza, ponieważ panel korkowy tworzy pięć warstw. Korek zamontowany na podłodze ma najczęściej ok. 10,5 mm wysokości.
Dolną warstwę panelu korkowego tworzy podkład korkowy, który ma za zadanie redukować dźwięki z otoczenia. Dzięki niemu nie będziesz więc słyszał hałasów dobiegających z dolnych mieszkań. Tuż nad podkładem korkowym znajduje się natomiast płyta HD lub HDF o wzmocnionej odporności na wodę i uderzenia.
Jeśli spojrzałbyś na przekrój panelu, powyżej płyty dostrzegłbyś kolejną korkową warstwę. Tym razem jednak ma ona tłumić dźwięki powstające w trakcie chodzenia i zatrzymywać ciepło. Nad korkiem dostrzegłbyś natomiast cienką warstwę forniru korkowego, nadającego wzór całej podłodze, oraz warstwę zabezpieczającą.
 
Na czym polega montaż podłogi korkowej?
Korek możesz montować tak samo jak podłogę pływającą, a więc bezpośrednio do podłoża i bez użycia kleju. Choć nie ma znaczenia, czy powierzchnia pod panele w Twoim domu będzie wykonana z cementu, czy z drewna, pamiętaj, że podłoże powinno mieć odpowiednią wilgotność nieprzekraczającą 2%. Koniecznie zadbaj o rozłożenie izolacji przeciwwilgociowej. Najlepszym materiałem blokującym wilgoć będzie w tym wypadku folia polietylenowa.
Pamiętaj także, by rozłożyć panele korkowe w pomieszczeniu przynajmniej dwa dni przed planowym montażem. Przez ten czas korek przyzwyczaja się do warunków panujących we wnętrzu, co ułatwi Ci późniejsze układanie paneli.
Po założeniu wszystkich paneli sprawdź, czy na pewno mają one warstwę ochronną. Jeśli nie zostały niczym zabezpieczone, będziesz musiał to zrobić na własną rękę. Przyda Ci się do tego lakier akrylowy lub nieco trwalszy lakier winylowy.
 
Do jakich pomieszczeń pasują podłogi z korka?
Ze względu na dużą liczbę korkowych warstw panele wykonane z tego surowca są miękkie niczym dywan. Możesz więc zastąpić nimi parkiet w sypialni lub panele podłogowe w pokoju dziecięcym. Chodzenie po panelach korkowych jest bardzo przyjemne, a dodatkowo – zdrowe. Miękki, elastyczny materiał na powierzchni podłogi odciąży bowiem Twój kręgosłup w trakcie poruszania się po pokoju.
Dzięki dobrej elastyczności panele korkowe są także odporne na wszelkie wgniecenia. Jeśli upadnie na nie cięższa zabawka lub nawet krzesło, szybko wrócą do swojego dawnego kształtu. Nie będą na nich także widoczne żadne zarysowania czy pęknięcia.
 
Panele korkowe – dlaczego są dobre dla alergików?
Korek jest ekologicznym materiałem wytwarzanym z naturalnego drewna, a na żadnym z etapów produkcji nie stosuje się niebezpiecznych dla zdrowia środków. Dzięki temu wykonane z korka panele nie wykazują żadnych właściwości alergizujących czy podrażniających.
Panele korkowe mają dodatkowo dobre właściwości antystatyczne. Wiąże się to przede wszystkim z elastyczną i miękką strukturą, która nie przyciąga kurzu, brudu, a ponadto jest łatwa w czyszczeniu. Dla alergików najważniejsze jest także to, że dobrze zabezpieczony korek wykazuje dużą odporność na wilgoć. Na jego powierzchni nie gromadzą się więc grzyby i pleśń.

Wiesz już, że korek będzie idealny do Twojego domu? Czas wybrać odpowiednią podłogę. Przejrzyj podłogi drewniane DDD Dobre Dla Domu. Znajdziesz tam szeroki wybór paneli korkowych w wielu wersjach kolorystycznych.

Bądź na bieżąco

Formularz zgłoszeniowy

Wypełnij formularz, nasz przedstawiciel skontaktuje się z Tobą

Imię, Nazwisko

?

?

Adres zamieszkania

?

?

Numer telefonu

?

E-mail

?

Miasto, w którym ma zostać otwarty sklep

?

Skąd Pan/Pani dowiedział się o systemie DDD?

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (tzw. „RODO”)  w celu realizacji mojego zapytania / zgłoszenia.
Zostałam / -em poinformowana / -ny, że:
·         podanie danych jest dobrowolne;
·         jest niezbędne do umożliwienia kontaktu ze mną ze strony administratora (realizacji zapytania / zgłoszenia);
·         przysługuje mi prawo dostępu do moich danych, żądania ich sprostowania, ograniczenia przetwarzania, przeniesienia, zgłoszenia sprzeciwu, anonimizacji oraz żądania ich usunięcia z bazy danych administratora. 
Administratorem danych osobowych jest DDD Dobre Dla Domu Sp. z o.o., ul. Rolna 7 Sady, 62-080 Tarnowo Podgórne

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (tzw. „RODO”) w celu przesyłania informacji handlowej drogą elektroniczną zgodnie z ustawą o świadczeniu usług drogą elektroniczną na podany adres email i / lub numer telefonu komórkowego lub inny kontakt elektroniczny.
Zostałam / -em poinformowana / -ny, że:
podanie danych jest dobrowolne;
przysługuje mi prawo dostępu do moich danych, żądania ich sprostowania, ograniczenia przetwarzania, przeniesienia, zgłoszenia sprzeciwu, anonimizacji oraz żądania ich usunięcia z bazy danych administratora.
Administratorem danych jest DDD Dobre Dla Domu Sp. z o.o., ul Rolna 7 Sady, 62-080 Tarnowo Podgórne

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (tzw. „RODO”) w celu przesyłania materiałów marketingowych oraz promocyjnych drogą elektroniczną zgodnie z ustawą o świadczeniu usług drogą elektroniczną na podany adres email i / lub numer telefonu komórkowego lub inny kontakt elektroniczny.
Zostałam / -em poinformowana / -ny, że:
·         podanie danych jest dobrowolne;
·         przysługuje mi prawo dostępu do moich danych, żądania ich sprostowania, ograniczenia przetwarzania, przeniesienia, zgłoszenia sprzeciwu, anonimizacji oraz żądania ich usunięcia z bazy danych administratora.
Administratorem danych jest DDD Dobre Dla Domu Sp. z .o. ul. Rolna 7 Sady, 62-080 Tarnowo Podgórne

Klauzula informacyjna

Dziękujemy za wysłanie formularza!

W najbliższym czasie skontaktujemy się z Tobą.

Dziękuję

Ta strona wykorzystuje pliki cookie. Szczegółowe informacje na temat cookie znajdziesz w polityce prywatności.