Panele do kuchni – czy to dobry pomysł?

01 lipca 2019

Do wykończenia podłogi w kuchni wybierzesz trwały i odporny na trudne warunki materiał. W końcu to pomieszczenie jest narażona na ciągły kontakt z wilgocią, wysoką temperaturą i zanieczyszczeniami. Czy panele kuchenne podłogowe mogą być dobrym pomysłem? Oczywiście! Wystarczy, że wybierzesz model o odpowiednich właściwościach.

Z tekstu dowiesz się:

  • dlaczego panele kuchenne podłogowe powinny mieć wysoką klasę ścieralności,
  • jak wybrać panele do kuchni odporne na wilgoć,
  • jak skutecznie czyścić panele podłogowe.

Właściciele nowocześnie urządzonych mieszkań często rezygnują z tradycyjnych płytek – szczególnie jeśli kuchnia jest otwarta na jadalnię czy pokój dzienny. Ceramika na ścianach i podłodze w kuchni może się bowiem kłócić z wystrojem pomieszczeń w niektórych stylach, np. w rustykalnym czy skandynawskim, co utrudnia stworzenie spójnej aranżacji. Ty również zastanawiasz się, co na podłodze w kuchni sprawdzi się w takiej sytuacji? Możesz zdecydować się na podłogi drewniane o podwyższonej odporności na wilgoć, ale także na panele podłogowe. Ze względu na ich właściwością stanowią one dobrą alternatywę dla naturalnych desek.

Zobacz także: Czy drewno w kuchni to dobry pomysł?

Co na podłogę w kuchni zamiast płytek – postaw na panele o wysokiej klasie ścieralności

Panele są znacznie bardziej ekonomicznym rozwiązaniem, a niektóre ich modele do złudzenia przypominają naturalne deski – dlatego też wiele osób decyduje się na taki rodzaj wykończenia podłogi do kuchni. Pamiętaj, że miejsce, w którym przygotowujemy posiłki, jest narażone na zniszczenia. Wybierz więc produkt o wysokiej klasie odporności na ścieranie, na przykład Panele podłogowe Deski białe / Quick-Step z motywem naturalnego drewna. Będą one idealną bazą do wnętrz w stylu skandynawskim, industrialnym, wabi-sabi lub hygge. W naszej ofercie ten model paneli ma aż 25 lat gwarancji, dzięki czemu piękna, nieskazitelna podłoga posłuży Ci przez długie lata. Tajemnica jej trwałości tkwi w innowacyjnej technologii Scratch Guard, która sprawia, że ich odporność na zarysowania jest ponad 10-krotnie wyższa niż w przypadku innych podłóg.

Panele w kuchni a wilgoć

Jednym z najpoważniejszych problemów z jakimi się spotkasz, gdy wybierasz panele podłogowe, będzie ryzyko zniszczenia pod wpływem zalania wodą lub innymi płynami. Nowoczesne panele do kuchni o właściwościach wodoodpornych zostały jednak pokryte specjalną powłoką HydroSeal, odpychającą cząsteczki wody. Oprócz tego nowe technologie pozwalają skutecznie uszczelnić połączenia między poszczególnymi panelami, dzięki czemu woda nie dostaje się pod ich powierzchnię. Pamiętaj jednak, że niezależnie od użycia innowacyjnych technik zapobiegających zalaniu, warto od razu ścierać rozlany płyn z powierzchni paneli.

Panele do kuchni – jak o nie dbać?

Kolejną wadą tradycyjnych paneli, która została wyeliminowana, jest elektrostatyczność, w wyniku której niektóre panele w kuchni tak szybko się brudzą. Naładowane cząsteczki materiału, z którego są wykonane panele, przyciągają i zatrzymują kurz. Do tego dochodzą plamy spowodowane wypadkami przy gotowaniu, pryskającym przy smażeniu olejem czy rozsypanymi produktami. W kuchni z nieodpowiednio dobranymi panelami, nawet jeśli często je myjesz, trudno jest utrzymać czystość. Pierwsze ślady zostają już w trakcie mycia – smugi po środku czystości i mokre drobiny kurzu. Dlatego warto wybrać produkt z powłoką antystatyczną, która sprawia, że panele podłogowe kuchenne nie tylko nie elektryzują się, ale też ograniczają gromadzenie bakterii i roztoczy. W przypadku tego typu pokrycia podłogi najczęściej wystarczy regularne przecieranie wodą z dodatkiem łagodnego detergentu. Pamiętaj też, że mop, którym myjesz panele podłogowe, powinien być wilgotny, a nie mokry.

Podłoga w kuchni wielu osobom kojarzy się wciąż jeszcze wyłącznie z płytkami. Nie bój się jednak wyjść poza ten schemat i postawić na nowoczesne rozwiązanie. Takie wykończenie podłogi może świetnie korespondować ze stylem jadalni czy pokoju dziennego, a dzięki zastosowaniu nowych technologii produkcji znikają także problemy z jego trwałością. Wypróbuj panele podłogowe w swojej kuchni!